Трибулус терестрис - билка бабини зъби

Какво е Tribulus Terrestris?

Tribulus Terrestris е многогодишно растение, пълзяща билка, която е широко разпространена в Средиземноморието, и в страни със субтропичен и пустинен климат по целия свят. Тя е била използвана от древни времена в традиционната народна медицина като афродизиак и за лечение на инфекции на пикочните пътища, възпаления и други заболявания.

История и информация за Трибулус терестрис


Какво е Трибулус терестрис - бабини зъбиTribulus Terrestris е цъфтящо растение в семейството Zygophyllaceae. Той расте в топли с умерен и тропически климат региони на Стария свят, в Южна Европа, Южна Азия, Африка и Австралия. За повечето от нас Трибулус терестрис, наричан също "бабини зъби", води началото си от България и години наред беше изнасян в цял свят, като Българското чудо, за подобряване на сексуалната функция при хората. В България, тя се използва широко в народната медицина и за лечение на завишени нива на кръвното налягане и холестерола. Тя е задължителен елемент в арсенала от суплементи при спортисти от почти всички спортове за сила, силова издръжливост и естествено мускулна маса. В Европа бабини зъби е била използвана в народната медицина, за широкообхватни състояния като главоболие, нарушения на нервната система, и сексуална дисфункция. Билката също е използвана, като средство за защита на черния дроб, бъбреците, пикочния и сърдечно-съдовата система в Китай и Индия.

От хилядолетия Трибулус терестрис се използва в традиционната китайска и аюрведична медицина главно, като хранителна добавка със засилващо, диуретично действие и като силен афродизиак. В Европа се използва за понижаване на кръвното налягане, лечение на главоболие, нервни разстройства, запек и стимулиране на централната нервна система. Съвременните научни изследвания потвърдиха голяма част от наблюденията и интуициите на билкарите преди векове

Трибулус беше популярна хранителна добавка през 90-те години. Тогава българският отбор по вдигане на тежести спечели 6 медала (4 златни) на Олимпийските игри в Сеул. Тези победи станаха основната тема на западната преса. Журналистите се опитаха да определят как играчите от България успяха да постигнат такива резултати. В крайна сметка спортистите разкриха своята тайна: те споделиха, че приемат Tribulus, билков екстракт, който значително повишава нивото на анаболните хормони (главно тестостерон) и по този начин подобрява физическото състояние и увеличава издръжливостта.

След публичното достояние на тази информация, Tribulus terrestris се превърна в звезда сред хранителните добавки. Бодибилдърите вярваха, че препарати на базата на тази билка, ще подобрят значително техните резултати в залата и тяхната визия. Билковия екстракт помага на мъже, които имат сексуални проблеми. Увеличението на тестостерона води до подобряване на либидото.

Има хранителни добавки с л-карнитин и бабини зъби в течен вариант. Знаете че л карнитина също помага при редица проблеми свързани с либидото и сексуалната функция. Така че едновременно приемане на трибулус и l-carnitine е добро решение.

Полези и действие като афродизиак


Проучванията са установили, че Tрибулус Терестрис е полезен и действа, като афродизиак. Наблюдава се подобряване на сексуалното поведение и желание. Изследванията показват, че Tribulus terrestris повишава либидото, увеличава производството на тестостерон и допълнително забавя еякулацията.

Ефективен при терапии за лечение еректилна дисфункция


Въпреки множеството клинични проучвания, които показват ефикасността и поносимостта на лекарства използвани при пациенти с еректилна дисфункция, от 30% до 35% от пациентите не се повлияват от тях.

Използването на такива лекарства, може да доведе до странични ефекти, включително зрителни смущения, главоболие, зачервяване на лицето, ринит, и лошо храносмилане. Други лечения за еректилна дисфункция, включват инжектиране на пениса терапия или пенис импланти. Въпреки това, тези методи са инвазивни и необратими и не са широко използвани. Ето защо, съществува постоянна нужда от разработване на нови и ефективни терапии за лечение на пациенти с еректилна дисфункция, каквато е терапията с екстракт Трибулс.

Коментари

Популярни публикации