Трибулус терестрис действие

FHL.BG
От -
0

За какво се използва Трибулус терестрис

В надземните части на това растение има химични съединения, наречени стероидни сапонини (протодиосцин, протограцилин). Протодиосцинът, съдържащ се в екстракта от Трибулус, се трансформира в човешкото тяло в съединение, наречено дехидроепиандростерон. DHEA е естествен (произведен в организма) стероиден хормон, химически подобен на тестостерон. В човешкото тяло DHEA се превръща в тестостерон. За да може една неактивна молекула на тестостерон да има хормонален ефект, тя трябва да се превърне в вещество, наречено дихидротестостерон. В тази форма това съединение въздейства върху тялото, като увеличава либидото, подобрява синтеза на протеини и подобрява мъжката сперматогенеза.

 Доказано е също така, че екстрактите Tribulus стимулират хипофизната жлеза и тестисите, което води до повишено директно производство на тестостерон от организма. Научните изследвания показват, че системното добавяне с препарати, съдържащи екстракт от Tribulus, повишава нивото на свободен тестостерон с над 40%. Друг механизъм на действие на екстрактите от това растение е повишеното освобождаване на азотен оксид (NO) от ендотела на кръвоносните съдове и нервните окончания. NO действа чрез отпускане на гладката мускулатура на пениса и незабавен приток на кръв към кавернозното тяло, което води до ерекция.

Действие

За Нервната система


При Депресия


Активните съставки, съдържащи се в Tribulus terrestris, имат антидепресивен ефект. Растението има адаптогенно действие и помага при стрес както физически така и при психично претоварване.
 

За Кръвоносната система

Сърце

Сапонините (главно трибулозин), съдържащи се в Tribulus, намаляват риска от инфаркт в случай на исхемия и реперфузия. Това активно съединение стимулира активността на Cε протеин киназата и по този начин може да защити сърдечните клетки срещу тяхната апоптоза.

Кръвно налягане

Присъстващите в трибулус активни вещества влияят върху регулирането на кръвното налягане. Те действат като инхибитор на ацетилхолинестеразата, ензим, който катализира разграждането на ацетилхолина и по този начин намалява кръвното налягане. Намаляването на налягането се дължи и на Tribulus, действащ като диуретик. 
 

Атеросклероза

Екстракт от Трибулус намалява нивата на лошия холестерол.Това означава, че Tribulus елиминира риска от атеросклероза.


Ендокринна система

Тестостерон

Сапонините, присъстващи в Трибулус, повишават нивото на тестостерон. За да се потвърди този факт, през 1985 г. е проведен експеримент. Той е проведен от учени от изследователската група д-р Миланов от България. В експеримента са участвали осем мъже и осем жени. Те са получавали 40% екстракт от Tribulus в количество от 200 ml 3 пъти на ден. Рязко увеличение се наблюдава при групата хора, при които първоначално нивото на тестостерон е значително по-ниско от средното (жените). За разлика от това, не се наблюдават значителни промени при хора, чиито нива на тестостерон са в нормални нива (здрави мъже).

Това означава, че използването на Tribulus terrestris има смисъл в случая на хора, страдащи от синдром на тестостеронов дефицит (TDS). В такава ситуация мъжете имат намалено либидо, а също така забелязват доста чести проблеми по време на ерекция


Изследвания на Tribulus Terrestris  във връзка с неговото действие като афродизиак


Изследването направено върху различно третирани групи, с различна плътност на спермата показва, че бабини зъби билка екстракт притежава андрогенни съединения, което допринася за увеличаване на тестостерона. Повишаването на тестостерон увеличава леко теглото на тестисите, но не променя драстично репродуктивната функция. Намаляване на плътността на сперматозоидите и подвижността на сперматозоидите в Cauda и тестисите се дължи на отрицателната обратна връзка на хормоналната система. По-малкото количество тестостерон инхибира плътността на спермата, което ясно демонстрира андрогенен характер на тези растителни продукти. Отразената хистология върху Жизненоважни органи  показва, че екстракт от Трибулус не е с токсичен ефект.

Тъканото съдържание на семенното мехурче на всички от третираните групи в изследването,се наблюдава увеличаване на секрецията, което допълнително потвърждава андрогенното естество на Трибулус терестрис.

Заключение от изследването

От това проучване може да се прогнозира, че действието и ефекта на фармакологични екстракти от бабини зъби билка зависи от съотношението на различни метаболити. Синергизмът на различните метаболити се наблюдава от телесното тегло, репродуктивни части като семенно мехурче, простатата и жизненоважни органи като сърце, бъбреци, черен дроб. Въпреки антагонистичния характер между различни метаболити, специално стероиден сапонин се отразяват положително  на тестисите и плътността на сперматозоидите. TribulusTerrestris  може да бъде използвана като афродизиак и подобрител на производството на сперматозоиди, както и като алтернатива на хормоно-заместителна терапия при  мъже и жени.

Трибулус [1] е била използвана като афродизиак и подобрител на производството на сперматозоиди, както и като алтернатива на хормоно-заместителна терапия при  мъже и жени. Въпреки това, има много дебати за възможните механизми на действие и терапевтични приложения на екстракти от Трибулус терестрис. Публикувани от Gauthaman et  резултати. , показват, че екстракт от билка бабини зъби подобрява някои аспекти на мъжкото сексуално поведение и увеличава сперматогенезата. Освен това, клинични данни показват, стимулиращите ефекти на Трибулус терестрис на количество и качество на сперматозоидите, и подобряване на сексуалното желание при мъжете и жените. Повишени нива на андрогенните хормони, също са били докладвани след прием на Трибулус терестрис.

За учените обаче повечето от тези ефекти са краткотрайни и не са показали ясна връзка с приема на екстракта от билка бабини зъби. В допълнение, не съществува консенсус по механизма  на действие на T. Терестрис за сексуалната активност и сперматогенезата. Наскоро Martino-Andrade et Al. показа, че Tribulus Terrestris не притежава съществени хормонална активност, защото тя не е в състояние да стимулира жлезите с вътрешно-чувствителни органи и в двата пола мъжки и женски . Те също така показват, че прилагането на Tribulus Terrestris в продължение на 28 дни, не  променя серумните нива на тестостерон и не произвежда количествени промени в фекална екскреция на андрогенни метаболити.

Именно тези различия и разногласия налагат провеждането на проучване, което има за цел да покаже, че билка бабини зъби екстракт може да подобри еректилната функция.


 Трибулус терестрис при еректилна дисфункция

Трибулус терестрис е бил използван, за да се подобри сексуалната функция в различни региони на света, предполага се, че тя може да има пряк ефект върху релаксация на НК. Резултатите от изследването с което искаме да Ви запознаем показват, че Tribulus Terrestris екстракт причинява релаксация на кавернозен гладък мускул в зависим от концентрацията в която се приема, и механизмът включва реакция, NO / NOS в CC ендотела. Традиционното разбиране на действието на NO в пениса е, че НЕ е конститутивно произведен и освободен от вегетативната нервни окончания и ендотелни клетки в телесни тъкани. Той преминава локално в съседни гладки мускулни клетки и се свързва с вътреклетъчен гуанилат циклаза, което служи като физиологичен "рецептор" Това свързване предизвиква конформационно изменение в гуанилатциклаза, активиране на ензима, така че да катализира превръщането на гуанозин трифосфат цГМФ. тогава цГМФ оперира чрез цГМФ-зависим протеин киназа за регулиране на съкратителната състоянието на ефрейтор гладката мускулатура.

Въпреки че механизмът на действие на Tribulus Terrestris екстракт настъпили през NO / NOS сигнализация в НК в това проучване, което представлява значително увеличение в количеството ц ГМФ вътре в тъканите не е потвърдена. Концентрацията на сАМР се увеличава значително в Tribulus Terrestris екстракт третираната група в сравнение с контролната група,която не приема екстракт от Трибулус.

Въпреки това, концентрацията на сАМР не показа ефект на релаксация,в зависимост от дозата на Tribulus Terrestris екстракт. Тъй като Терестрис екстракт се състои от много химични съединения, а не един-единствен, други релаксиращи CC пътища на сигнално преобразуване не се потвърждават в това проучване. Поради това, е необходима допълнителна експериментална проверка, за да се установи как се случва това явление.

Наблюдава се значително повишаване концентрация-ICP в зависимост от дозата на Трибулус терестрис екстракт.

Оралното приложение на билката бабини зъби екстракт в клиничната практика се очаква да подобри еректилната функция. Въпреки, че са необходими по-нататъшни клинични изследвания, екстрактът показва обещаващи резултати, като erectogenic агент.

Изводи от направеното Изследване

Помага ли екстракт от Трибулус терестрис

при еректилна дисфункция

За обикновения читател повечето от термините в това проучване и публикувано изследване звучат неразбираемо и нищо не говорят. Това, което със сигурност става ясно, е че екстракт от Трибулус терестрис, в зависимост от концентрацията в която е приеман, показва невероятни успехи и може да подобри еректилната функция.

Публикуване на коментар

0Коментари

Публикуване на коментар (0)

#buttons=(Ok!) #days=(20)

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване.Научи повече
Ok, Go it!